Gebitsbehandeling


Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Tandsteen herkent U aan de bruine aanslag op het gebit en ontstaat door verkalking van het tandplaque. Tandplaque bestaat uit resten voedsel zouten uit het speeksel en bacteriën. Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees, hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken en de wortels van de tanden en kiezen komen bloot te liggen. Tevens kunnen bacteriën afkomstig uit tandplaque elders ontstekingen veroorzaken zoals in het hart, de lever en de nieren. Een slechte adem en afgenomen eetlust kunnen duiden op gebitsproblemen. Een goede gebitsverzorging is dus van algehele invloed op de gezondheid van uw huisdier.

Gebitsreiniging in de praktijk

De gebitsreiniging van dieren gebeurt uiteraard altijd onder narcose. Dieren gaan nu eenmaal niet netjes in de stoel liggen met hun mond open. Indien u meer informatie wenst over de narcose vraag dan de informatiebrief bij de assistente.

Als uw huisdier onder narcose is wordt eerst de complete mondholte geïnspecteerd. Er wordt o.a. gekeken naar eventuele losse tanden en kiezen, ontstoken tandvlees en pockets. Pockets zijn openingen tussen tand en tandvlees van waaruit bacteriën tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. Dit alles wordt genoteerd in de gebitskaart van Uw huisdier.

Vervolgens kunnen we beginnen met de behandeling. Als eerste worden de grote brokken tandsteen verwijderd met een zogeheten knabbeltang. Kleinere delen verwijderen we met een ultrasoon apparaat. Ultrasoon wil zeggen hoog frequente trillingen.

Soms is het gebit in dusdanig slechte staat dat er tanden en kiezen getrokken moeten worden omdat het dier hier veel last van heeft. Dankzij onze professionele tandartsenunit levert dit meestal geen problemen op. Na de behandeling wordt het gehele gebit gepolijst zodat alle oneffenheden verdwijnen. Op deze manier duurt het langer voordat de plaque zich weer op de tanden vasthecht.