Problemen in een zijstraat

- 6:09 pm - January 13th, 2014


Onlangs werd ons een merkwaardige patiënt gepresenteerd. Haar naam is Ana, een Frans bulletje van 8 maanden, met als klacht braken en bloederige diarree.

Op ons maakte ze geen erg zieke indruk en toen lichamelijk onderzoek niets opleverde werd ze met wat symptomatische therapie en licht verteerbare brokken heengezonden. Na enkele dagen bleek dit alles niet veel te helpen en Ana kwam terug voor een hernieuwd onderzoek. De eigenaresse had Parvo en Giardia gegoogled maar de sneltesten waren negatief ( zie foto).

fotos_parvo_test_site.jpg

Ana braakte minder maar had nog steeds diarree. In de buik was dit keer wel wat te voelen en er werden röntgenfoto's en een echo gemaakt. De echo gaf een waarschijnlijkheidsdiagnose invaginatie (instulping van een darm in zichzelf). Ana was hier eigenlijk niet ziek genoeg voor en de grote hoeveelheid bloederige ontlasting wees nu ook niet echt op een verstopping. Toch maakten we de buik open en toen kwam de aap uit de mouw. De blinde darm ( blind omdat het een zijtak van de hoofddarm is) vertoonde de invaginatie ( zie foto).

blindedarm_hondje_site.jpg

Omdat de hoofdweg vrij was kon de ontlasting nog makkelijk naar buiten. De blinde darm moest helaas opgeofferd worden maar hiermee is het probleem opgelost. Ana stuitert weer in het rond, is nu loops, maar wordt nog even niet 'geholpen'.